Háborús bűnös e Putyin?
2024. július 11. írta: Nietzsche__

Háborús bűnös e Putyin?

Az Ukrajna területén zajló orosz katonai hadműveletekért és minden ott elkövetett háborús cselekményért a parancsokat kiadó orosz hadvezetés és annak legfelsőbb szintű irányítója Vlagyimir Putyin a felelős. De vajon valóban háborús bűnös e az orosz elnök? Egyáltalán mi tekinthető háborús bűnnek? És a Putyin ellen 2023 márciusa óta érvényben lévő nemzetközi elfogatóparancs valóban foganatosítható?

Az 1998-as Római Statútum és a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC)  részletesen meghatározza az emberiesség elleni háborús bűnöket (crimes against humanity) mégpedig 49 konkrét cselekményt és jellemzőt meghatározva. Ezek között szerepel például egy katonailag megszállt terület polgári lakosainak bántalmazása (vagy elhurcolása illetve meggyilkolása), települések, városok lerombolása, népirtás elrendelése, sűrűn lakott területek, iskolák, kórházak bombázása, drónokkal való megtámadása.

bucsai_meszarlas.jpg

A bucsai mészárlás helyszíne. Forrás: newstatesman.com

Az ilyen ügyekkel az ENSZ állandó Nemzetközi Büntetőbírósága foglalkozik Hágában. Működésének jogi alapját a Hágai egyezmények (1899-1907), a Nemzetközi Katonai Törvényszék londoni kartája (1945 augusztus 8.), a négy Genfi egyezmény (1949 augusztus 12.) és a már említett 1988-as Római Statútum adja. Jelenleg a szervezetnek 18 bíró a tagja, akik különböző országokból érkeznek (Magyarországról is). Fontos szervezet még az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által felállított Független Nemzetközi Vizsgálóbizottság (IICIU) is, mely 2022 óta az ukrajnai háborús bűncselekményekkel is foglalkozik.

Vlagyimir Putyin nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, mert az több száz háborús bűncselekményt nevezett meg, melyeket az orosz hadsereg követett el az elmúlt két esztendőben, Ukrajna területén. Ezek közül a legnagyobb publicitást a bucsai mészárlás kapta

A bucsai mészárlás

A bucsai mészárlás 2022 márciusának utolsó napjaiban történt Kijev közelében, amikor orosz légideszantos alakulatok 461 civil lakost kínoztak és öltek meg az ukrajnai Bucsa településen: 366 férfit, 86 nőt és 9 gyermeket. A brutális vérengzésről a fényképek és video felvételek 2022 április elején kerültek a nemzetközi nyilvánosság elé.

Az ENSZ vizsgálóbizottsága 68 gyilkosság körülményeit elemezte és arra a megállapításra jutott, hogy a legjellemzőbb kivégzési mód a fejbe-lövés volt, az áldozat kezét sokszor megkötözték. Az áldozatok egy része a napi teendőit végző járókelő volt, másokat házkutatás közben öltek meg. Az elkövetők a 234. gárda légi rohamezrede katonái voltak, Artyom Gorodilov alezredes vezetése alatt.

Egyéb tömeggyilkosságok

Irpiny településen (2022 márciusa), Motizsin faluban (2022 tavaszán) és Makariv városában. Az utóbbi helyen egy tömegsírt is felfedeztek, benne 132 kivégzett civil lakos holtestével. További eseteket is nyilvántartanak (ezekről olvasható részletesebb szócikk is). A legrejtélyesebb az Izjum városa melletti tömegsír, melyben 2023 szeptemberében 447 holtestet találtak, akik közül csak 22 volt katona. Az előkerült holtestek közül 215 nő és 5 gyermek. [forrás: pravda.com.ua]

Egyéb háborús bűntettek

Az orosz hadsereg modern, precíziós eszközeivel hajszálpontos találatokra képes, mégis arról hallani, hogy folyamatosan lakóépületeket, bérházakat, iskolákat és kórházakat találnak el. Egyértelműen nem véletlenről, hanem szándékosságról van tehát szó. Az orosz hadvezetés célja a félelemkeltés, a rettegés elérése annak érdekében, hogy az ukránok feladják a harcot hazájukért.

Mindezen felsorolt rémtettekért, háborús bűnökért és tömeggyilkosságokért az Ukrajnát megtámadó orosz hadsereg és annak legfelső szintű vezetése a felelős illetve személyesen Vlagyimir Putyin, aki a legfőbb döntéshozó Oroszországban. Ugyanakkor bár 2023 márciusában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, a döntésnek nagyon nehéz érvényt szerezni. Az orosz elnök ugyanis nem hagyja el Oroszországot, kizárólag olyan országokat látogat, melyek vele partneri vagy szövetséges viszonyt ápolnak (mint Fehéroroszország vagy Észak-Korea). De a történelem akkor is ítéletet mond az ártatlan életek elvételéért, a sok nő, gyermek és idős áldozat megöléséért.

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr6118444707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antonov_ 2024.07.12. 14:21:35

Jelenleg egy másfél milliós hadsereg védi ezt a férget és egy szavára még 14 millió tud fegyverbe állni rövid időn belül, ha szükséges (a 142 milliós orosz lakosság 10%-a). Így nem lehet elfogni. De hátha kipurcan magától ez az állat, elvégre hamarosan 72 éves lesz (2024 októberében). Jelenleg az egész Földre nézve a legnagyobb fenyegetést jelenti. Mint Hitler annak idején. És ez csak egy párhuzam köztük (a sok közül).

fkv.119 2024.07.13. 12:42:31

"Az orosz hadvezetés célja a félelemkeltés, a rettegés elérése annak érdekében, hogy az ukránok feladják a harcot hazájukért."

Épp ezért az elfogott muszkákkal is hasonlóképp kell bánni. A sokezredik "így járnak a megszállók" kivégzés videó után a sokezeregyedik muszka már nem fog merni háborús bűnt elkövetni. Vagy ha mégis, ő is megy fel a youtubera. Félelem ellen félelemmel kell küzdeni. Fossanak a megszállók!

fkv.119 2024.07.13. 12:52:18

@Antonov_: Egy új Prigozsin ki tudná nyírni. Már az 1. is ki tudta volna, ha nem torpan meg. A hülyéje pedig tudhatta volna hogy már a kísérletért is ki fogják nyírni, miután elkezdte, már felesleges volt leállni. De legalább a következő próbálkozónak példával szolgálhatott, hogy semmiképp se szabad abbahagyni.
süti beállítások módosítása