Kína 12 pontos béketerve
2023. február 27. írta: Nietzsche__

Kína 12 pontos béketerve

Átvett poszt: Dewertől

Az orosz - ukrán háború egy éves évfordulóján Kína közzétette 12 pontos béketervét, mely a fegyveres konfliktus feloldására és a további harcok befejezésére irányul.

china_flag.jpg

A putyini Oroszországgal egyre szorosabb gazdasági - katonai kapcsolatokat kialakító Kína béketerve tipikusan önérdekeket szolgáló javaslat mely kiemeli például Kína részvételét az újjá-építésben. A javaslat-terv pontjai sokkal inkább kedveznek Putyinnak, mintsem az ukrán oldalnak. Fontos pontot kap benne például az orosz ellenes szankciók azonnali felfüggesztése, de az már nem, hogy Oroszország hadserege kivonuljon Ukrajna területéről. Pozitívuma ugyanakkor az atomerőművek nemzetközi felügyelete az atomfegyverek bevetésének tilalma, a humanitárius ENSZ segélyek Ukrajnába juttatása és a Fekete-tengeri gabonakereskedelem biztosítása. De nézzük azt a bizonyos 12 pontot, mely jottányit sem változtat az újra kétpólusúvá alakult világrend jelenlegi képén, ahogyan szerintünk igazságos megoldást sem kínál Hszi Csin-ping terve.

  1. Minden ország szuverenitásának tiszteletben tartása. 
  2. Valamennyi ország jogos biztonsági érdekeit és aggályait komolyan kell venni, és megfelelően kell kezelni. 
  3. Az ellenségeskedés beszüntetése. A lehető leggyorsabb közvetlen párbeszéd Oroszország és Ukrajna között a helyzet fokozatos enyhítése és végül az átfogó tűzszünet elérése érdekében. 
  4. A béketárgyalások folytatása, A válság mielőbbi békés rendezése. 
  5. A humanitárius válság megoldása. Az ENSZ-t támogatni kell abban, hogy koordináló szerepet játsszon a humanitárius segélyek konfliktusövezetekbe történő továbbításában. 
  6. Civilek és hadifoglyok védelme. Kína támogatja a hadifogolycserét Oroszország és Ukrajna között, és felszólít minden felet, hogy teremtsenek ehhez kedvezőbb feltételeket. 
  7. Az atomerőművek biztonságban tartása a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség aktív szerepével.
  8. A stratégiai kockázatok csökkentése. El kell kerülni és meg kell akadályozni a nukleáris fegyverekkel való fenyegetést vagy atomfegyverek használatát. 
  9. Gabonaexport elősegítése a Fekete - tengeri egyezmény betartása.
  10. Az egyoldalú szankciók leállítása.
  11. Az ipari és ellátási láncok stabilizálása. Közös erőfeszítésekre van szükség nehogy a válság megakadályozza a nemzetközi együttműködést az energia, a pénzügy, az élelmiszer-kereskedelem és a szállítás terén. 
  12. A konfliktus utáni újjáépítés elősegítése. Kína kész segítséget nyújtani és konstruktív szerepet játszani ebben a törekvésben. [forrás]

Ha valóban objektív béketervet szeretne a világ, akkor azt talán nem egy orosz-párti kommunista diktatúrától kellene várni. Erre sokkal alkalmasabb lenne az ENSZ egyik független szakértői köre. A végső békében mindenképpen szerepelnie kell(ene) az orosz agresszió beszüntetésének és az orosz támadó csapatok visszavonásának a nemzetközileg elismert határok mögé. Ez afféle alap a további pontokhoz, melyekben valóban lényeges az atomerőművek nemzetközi ellenőrzés alá helyezése és a humanitárius katasztrófák elhárítása. /Dewer blog/

Nietzsche blog 12 pontos béke-javaslata:

  • 1. -- Szülessen azonnal fegyverszünet és fegyvernyugvás minden ukrajnai frontszakaszon
  • 2. -- Az orosz hadsereg vonuljon ki minden olyan ukrán területről, melyet 2014 februárja óta jogtalanul foglalt el, így a törvénytelenül megszállt Krím félszigetről és a Donbasz régióból is (a kelet-ukrajnai Luhanszk, Donyeck megyékből).
  • 3. -- Az ENSZ vezetésével kezdődjenek meg a béketárgyalások semleges területen.
  • 4. -- Induljon meg a háborús bűnök felderítése, minden Ukrajnában elkövetett emberiesség elleni bűn, illetve tömeggyilkosság felderítése érdekében, a bűnösök elítélésével a hágai nemzetközi bíróságon.
  • 5. -- Érkezzen nemzetközi ellenőrző bizottság Oroszországba az oroszországi atomfegyverek ellenőrzésére.
  • 6. -- Vegye át egy szakmai alapokon működő ENSZ bizottság az ukrajnai atomerőművek felülvizsgálatát.
  • 7. -- Kezdődjön meg az ukrajnai háborús károk felmérése és az újjáépítés véghezvitele az orosz oligacrháktól lefoglalt vagyonok felhasználásával.
  • 8. -- Alakuljon széles nemzetközi összefogás az ukrajnai humanitárius katasztrófa elhárítására, az ukrán lakosság élelmiszer és energia ellátására, az ukrajnai mezőgazdaság újbóli működőképessé tételére, a földek aknamentesítésére.
  • 9. -- Szülessenek nemzetközi garanciák Ukrajna határainak biztosítására annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg az orosz agresszió a későbbiekben.
  • 10. -- Induljon meg Ukrajna felvétele az Európai Unióba és az ehhez szükséges feltételek ellenőrzése, különös tekintettel az Ukrajnában élő kisebbségek, többek közt magyarok kisebbségi jogainak biztosításával
  • 11. -- Létesüljön állandó ENSZ felügyelet azaz kéksisakos ENSZ-katonák által kialakított ütközőzóna az orosz - ukrán határsávban a két ország között.
  • 12. -- Oroszország fizessen kártérítést az általa okozott ukrajnai károkért, melynek mértékét az ENSZ kijelölt szakmai csoportja határozza meg, alapos vizsgálatokat követően.

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr4618059948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása