Értékrendek napjainkban
2024. február 04. írta: Nietzsche__

Értékrendek napjainkban

Sajátos világot élünk napjainkban, melyben ezernyi értékrend tapasztalható. Ott vannak a vallásos emberek, akik egész életükben (többnyire neveltetésük okán) kötődnek a keresztény vallásos értékrendhez. Utána következnek azok a karrieristák, akiknél az első helyen nem a vallás, hanem a pénz istene áll, vagyis a karrier és a hatalom illetve a megszerzett javak (ház, kocsi, nyaraló) képezik az értékrend alapját. Széles réteg, melyet a modern társadalom hatása hozott létre. Harmadik körben jönnek a szellemi életet élők, akik számára a pénzt másodlagos és sokkal inkább a szellemi értékeket teszik első helyre, így az olvasást, színházba járást (ha telik rá nekik), a nagy beszélgetéseket barátaikkal. Ők azok, akik alig költenek luxuscikkekre, és nem is nagyon vágynak ezekre. Negyedik helyre tenném a hedonistákat, vagy élvhajhászokat, akik csakis a testi örömöket kergetik egész életük során. Kábítószer, alkohol, dohány, szex és sorolhatnánk tovább, melyek azok a dolgok, melyek az életük alapját képezik.

ertekrendek.jpg

Ötödik helyen állnak azok a fiatalok, akiket én nihilistáknak hívok, mert gyakorlatilag semmi nem érdekli őket csak a pillanatnyi kényelmük: számítógépes játékok, cigaretta, és a közösségi média. Rengetegen vannak sajnos, ők adják a mai fiatalság közel felét. Komoly probléma lesz előbb - utóbb számunkra, hogy felrázzuk ezeket a gyerekeket és célokat adjunk nekik. Persze a felnőttek között is akadnak ilyen emberek, az ő esetük komplikáltabb.

Hatodik csoport a sport-őrültek, akiknek egy része műveli egy másik része meg nézi a sportokat, pontosabban egy-egy kiválasztott sportágat és annak szenteli teljes életét. Végül hetedik helyre tenném a hobbi-fanokat, akik kiválasztanak maguknak egy hobbit és annak élnek, minden mást alárendelve annak.Végül utolsó, azaz nyolcadik csoportban említeném meg a biorobotokat, azokat az embereket akik egyszerűen csak élnek, lelkesedés és kiemelkedő célok nélkül, afféle biorobotokként. Teszik a dolgukat: reggel felkelnek, majd dolgoznak (de nem szeretik munkájukat), munka után viszik a háztartást, gyereknevelést, este pedig lefekszenek. Kész.

Az emberek jelentős része a felsoroltak közül több csoportba is beleillik (jómagam a második kategóriát erősítem). A mai magyar társadalom egyik nagy problémája a passzivitás, az a helyzet hogy az emberek már nem tudnak lelkesedni semmiért. Ezért van az, hogy a 8 kategória legtöbbjében éppen ez a közös.

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr3618318475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása