Az orosz - ukrán háború 3 tanulsága
2024. április 21. írta: Nietzsche__

Az orosz - ukrán háború 3 tanulsága

Már két éve annak, hogy 2022 február 24 az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát és megkezdte máig tartó háborúját különleges hadműveletét Kijev és az őt támogató nyugati hatalmak ellen. A harc több fejezetből állt eddig: volt az, amikor több irányból támadtak az oroszok és közvetlenül Kijevet is el akarták érni (északról) ám ez nem jött össze nekik, aztán volt az, amikor az ukránok sikeres ellentámadást hajtottak végre (2023 nyarán, mely azonban végül elakadt) és van a jelenlegi helyzet, amikor az orosz hadsereg lassan, de biztosan, felőrlő technikával nyomul előre és foglalja el Kelet-Ukrajnát.

ukrajnai_haboru.jpg

A kép forrása: now.tufts.edu

Jelenleg mindkét fél közel 500 ezres haderővel küzd és a harc anyag-háborúvá változott, ahol a legfőbb kérdés az lett, hogy "ki bírja tovább" (mármint hadianyaggal, pénzzel és élőerővel). Máshogyan megfogalmazva: az Ukrajnát köldökzsinóron tartó nyugat vagy Oroszország bírja tovább hadianyaggal, lőszerrel és katonával? Bár a frontvonal hosszú ideje alig mozdul, három fontos tanulság mindenképpen leszűrhető. Nézzük most ezeket sorban:

1.Az orosz gazdaság közel sem olyan gyenge és sebezhető, mint ahogyan azt a világ a háború előtt hitte.

Az Európai Unió, a NATO államok és az egész nyugati szövetségi rendszer már 2 éve próbálja kivéreztetni az orosz gazdaságot különböző embargókkal, ám úgy tűnik törekvésük teljesen hasztalan. Ez mindenképpen a háború egyik nagy tanulsága, hiszen az elvben tizedik legnagyobb gazdaság [GDP list] sokkal ellenállóbb és erősebb mint bárki hitte volna 2022 előtt. Az orosz állam nem került az államcsőd szélére, sőt köszöni szépen de jól van. Oroszország makroökonómiai mutatói ha nem is élvonalbeliek, de normálisnak mondhatóak, sőt az orosz gazdaság 2023-ban +3,6 százalékos növekedést produkált, miközben az infláció végig 8% alatt maradt (7,4% volt 2024 márciusában). [Forrás: www.vg.hu]

2.Az orosz hadsereg gyengébb viszont az orosz hadi-termelés sokkal nagyobb kapacitású, mint a nyugati elemzők hitték.

A két éve tartó ukrajnai háború tanulságos képet fest az orosz hadsereg minőségi állapotáról és mennyiségi mutatóiról, elárulva az elemzők (és az egész világ számára), hogy a papíron második leg-ütőképesebb és legnagyobb haderő valójában nem olyan erős, mint a világ gondolta volna (főleg levegőben és tengeren). Ugyanakkor lényegesen nagyobb haditermelési kapacitás (és tartalék) áll mögötte, mint azt bárki gondolta volna 2022 előtt. Ez a tény pedig a háború jelenlegi fázisában - amikor a nyugati segítség folyamatosan csökken és az elapadás szélén áll - döntő lehet. (Ez még akkor is gond, ha az amerikai kongresszus április 20-án nagy nehezen megszavazott egy 60 milliárdos segítséget, mert már ott tart a helyzet, hogy az évi 80-90 milliárd sem elég és ki tudja ad e még Washington a továbbiakban újra hasonló összeget.) Mindenesetre az orosz hadiipar állja a verseny az amerikai, német, brit és francia hadiiparra, sőt több fegyvernemben túl is szárnyalja.

3.Az orosz-kínai-iráni együttműködés veszélyes riválisa a nyugatnak és a világháború szélére sodorhatja  Földet

A nyugati szövetségi rendszer jelenleg nem tudja megakadályozni Oroszország fegyverekkel történő ellátását kínai, Észak-koreai és iráni forrásokból, mint ahogyan a formálódó "keleti tömb" egyre szorosabbá válását sem képes lassítani. A kínai-orosz szövetség folyamatosan erősödik és az ukrajnai háború alatt ehhez a tengelyhez Észak-Korea, Irán illetve több más ország is folyamatosan közeledik. Jelenleg a CSTO (Oroszország katonai szervezete), a BRICS államok és a Sanghaji Együttműködési Szervezetének együttes ereje kezdi megközelíteni a NATO államokét. A világ előbb többpólusúvá vált biztonságpolitikai szempontból majd napjainkra újra két nagyhatalmi pólus kezd kialakulni: az Észak-atlanti összefogás és az Eurázsiai tömörülés. Ezt a polarizációt intenzíven gyorsítja az ukrajnai háború.

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr4918386533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2024.04.22. 14:02:11

Bár tény, hogy végül néhány napja az amerikai kongresszus jóváhagyta a 60,8 milliárd dolláros támogatást Kijevnek (amivel Washington megmaradt az évi 60 milliárdos dotációs szintnél) kétséges, hogy ez időben eljut e hozzájuk és hogy elegendő lesz e (főleg ha Európa nem teszi mellé a maga néhány tíz milliárdját). Jelenleg Ukrajna egy feneketlen pénznyelő: az évi 80 - 100 milliárd dolláros támogatás is kevés már nekik. De még nagyobb baj az élőerő: nincs elég katonájuk az egyre nagyobb ukrajnai orosz kontingens ellen
süti beállítások módosítása