Depresszió vagy szomorúság
2023. december 09. írta: Nietzsche__

Depresszió vagy szomorúság

Nagyon sok a krónikusan (vagyis hosszú ideje) szomorú ember, akiknek egy része hozzátartozóját elveszítve lett magányos vagy egyszerűen egy reménytelen helyzetbe kerülve vált elkeseredetté. (Esetleg "elkopnak" a barátai, elveszti a párját, meghal minden rokona és tökéletesen magára marad [like me]). Ezeknek az embereknek egy része sajnos depresszióssá válik. Szerencsétlen módon mind a krónikus szomorúság mind pedig a depresszió népbetegségek a mai Magyarországon.

depresszio_nietzsche.jpg

Forrás: vecteezy.com

De mi az a pont, amikor az állandósuló szomorúság depresszióba vált? Egyáltalán mi az a depresszió? Az orvosi lexikon szerint:

A depresszió a kedélybetegségek egyik formája, amely állandó szomorúsággal, az érdeklődés csökkenésével és a reményvesztettség érzésével jár együtt. /forrás: orvosilexikon.hu/

A webbeteg.hu szerint a depressziónak 8 fontos kritériuma van: először is nem átmeneti, vagyis legalább két héten keresztül fenn áll, másodszor pedig további 7 tünet jellemzi, így a reményvesztettség, az öröm-képesség elvesztése (anhedónia), az alvászavar (inszomnia), a koncentrációs zavar, az érdektelenség, a fáradtság és a tartósan rossz hangulat.

Ezekből nekem az jön le, hogy a míg a krónikus szomorúság esetében időnként azért vannak átmeneti felívelések, amikor valaki határozottan jobban érzi magát (és ha átmenetileg is de képes az öröm-érzetre), addig a depresszió esetében a rossz-kedv folyamatos és az illető szinte képtelen bármi öröm vagy vidámság átélésére.

Az interneten egy népszerű közösségi oldal egyik csoportjában valaki megkérdezte, hogy "depresszió ellen mi a legjobb ellenszer"? Közel 400 válasz érkezett, ami figyelemreméltó merítés a közvélekedés vizsgálatában. (Ezt a fejleményt egy szociológus nem hagyhatja szó nélkül.) Az említett felületen megirt "javaslatokból" és megoldásokból szemezgetnék, a leggyakoribb 12 választ kigyűjtve:

  • Ha kibeszéled magadból egy baráttal
  • Kutya vagy más háziállat tartása
  • Sok szex
  • Sok alkohol
  • Kábítószer fogyasztás
  • Sok sport vagy séta
  • Munkába temetkezés
  • Filmnézés
  • Zene hallgatás
  • Gyógyszeres hangulatjavítás: Frontin, Xanax, Rivotrin, THC
  • Fizikai munka
  • Öngyilkosság

Az arányokat tekintve az alkohol, szex és Frontin (és egyéb antidepresszánsok) kerültek az első három helyre, amikor végigtekintettem a 400 válaszon. Valószínűnek tekinthető, hogy a 400-as minta 3 leggyakoribb javaslata leképezi a társadalom nagyobbik részének többségi válságkezelését, ha depresszióról van szó. Vagyis a többség ma nagy eséllyel így "kezelheti" a problémát.

A legtöbb orvosi, pszichológiai és pszichiátriai oldal szerint a depressziós emberek aránya ma 10 - 20 százalék közötti vagyis akár minden ötödik embert érintheti. Valóban népbetegség tehát, szinte bárkinél kialakulhat.

Személyes tapasztalatom szerint a depresszióból csak külső segítséggel lehet kijönni. Hogy ez a "külső segítség" egy barát vagy egy orvos, már helyzetünktől függ. A fontos, hogy időben érkezzen.

Ajánlott poszt: gyogytudor.blog.hu

A poszt egyik lényeges mondata: "A depresszió komplex, mentális zavar, amely számos tünettel jár, például alvászavarral, étvágycsökkenéssel vagy -növekedéssel, koncentrációs nehézségekkel, és még sorolhatnánk a tüneteket. Valóságos betegségről van szó, amelynek biokémiai okai is vannak (köztük a hormonális egyensúly felbomlása) és testi-lelki tünetei egyaránt lehetnek."

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr9018277625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása