A G7 jelentősége
2024. június 17. írta: Nietzsche__

A G7 jelentősége

A Grup of Seven vagy G7 az iparilag legfejletteb és demokratikus berendezkedésű országok csoportját jelenti, már 1976 óta. Hat ország már 1973-ban összefogott de a hetedik, Kanada csak 1976-ban csatlakozott hozzájuk. A G7 elsősorban gazdasági szervezet, amit az is jelez, hogy tagországainak pénzügyminiszterei a legaktívabb szereplői, hiszen évente kétszer tanácskoznak. Ugyanakkor elnökeik is tartanak úgynevezett csúcstalálkozókat mégpedig minden évben. A tagországok: 

  • USA (GDP 1.)
  • Németország (GDP 3.)
  • Japán (GDP 4.)
  • Egyesült Királyság (GDP 6.)
  • Franciaország (GDP 7.)
  • Olaszország (GDP 9.)
  • Kanada (GDP 10.)

g7_orszagok.jpg

A kép forrása: bundasfinanzministerium.de

A felsorolt államok egyben a legnagyobb GDP -vel rendelkező országok is, hiszen az első 10-ben mind szerepelnek. Hiányzik viszont a hetekből Kína, India és Brazília melyek ugyan az első 10 legjelentősebb GDP produkálók között ott szerepelnek (a 2. az 5. és a 8. helyen) de a G7-be soha nem kaptak meghívást. Hiányzik Oroszország is, mely a 11. legnagyobb gazdaságot birtokolja (és egyben a legnagyobb atomhatalom is). Mindebből egyértelműen leszűrhető, hogy a G7 túlmutat egy egyszerű gazdasági szervezetnél, legalább annyira politikai összefogás mint amennyire ökonómiai. Tagjai a nyugati berendezkedés és piacgazdaság legerősebb támogatói. Ezek az országok a meghatározói az Európai Uniónak, a NATO -nak és az ENSZ Bt-nek illetve kb minden fontos világszervezetnek. 

A G7 jelentőségét ma az adja, hogy összefogásuk vagyoni, anyagi és jövedelmi alapokon markánsan határozza meg a kialakuló világrendet az egyre erősebb orosz-kínai pólussal szemben, melyhez ugyan folyamatosan közelednek különböző középhatalmak, mint például Irán és Brazília, de még nem érik el (és meg sem közelítik)  szintjüket (lehetőségeiket). A G7-ek jelenleg tehát elsősorban tőkéjükkel irányítanak globális folyamatokat illetve háborúkat. Ilyen az ukrajnai háború, melyhez június 17-én 50 milliárd dolláros támogatást szavaztak meg (hitel formájában a külföldön zárolt orosz vagyonból).

A G7 országok jelenleg a Föld legerősebb hatalmi koncentrációját jelentik, a valódi global deep state pólust, az igazi döntések platformját, a legnagyobb politikai, gazdasági és katonai erőteret bolygónkon. Ők vezetik a NATO -t illetve az EU-t és az ENSZ legfelső szintjét illetve a világszervezeteket. Minél hamarabb rendezzük viszonyainkat velük, annál hamarabb lehet biztató jövőképünk. Ez ennyire egyszerű.

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr8418430097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása