Milyen oldali lesz Magyar Péter pártja?
2024. április 10. írta: Nietzsche__

Milyen oldali lesz Magyar Péter pártja?

A magyar politikai palettán üstökösként tűnt fel a NER-ből megszökött Magyar Péter, aki hetek leforgása alatt épített hatalmas szimpátia-tábort az országban. A közös nevezőt ezúttal nem csak az jelenti, hogy az Fidesz-rendszer legyőzése a célja, amihez mindenkit csatlakozásra hív (mint előtte néhányan már próbálták, [legutoljára Márki-Zay Péter]) hanem az a tény is, hogy Magyar Péter nem tagja sem a régi politikai ellenzéknek sem pedig a NER -nek (legalábbis egy ideje) és nem is kapcsolódik a meglévő ellenzéki pártokhoz. Nem szorul a pártok támogatására vagy segítségére, teljesen önálló mozgalmat illetve pártot szervez. Kérdés azonban milyen oldali lesz ez a bizonyos párt?

magyarpeter_24.jpg

A kép forrása: 24.hu (Mohos Márton 24.)

A válaszhoz három megnyilvánulás ad némi támpontot: az egyik, hogy Magyar Péter az Európai Néppárthoz szeretne majd csatlakozni az EU-s választásokat követően, a második hogy éppen úgy vétkesnek tartja a jelenlegi országos megosztottságért a Gyurcsány vezette ellenzéket (Gyurcsányizmust) mint a NER-t (Orbánizmus), egyértelműen elszakadni kíván a 2010 óta megkövesedett táboroktól, új hangként meghatározva önmagát; végül harmadik helyen említeném meg, hogy a frissen (április 10-én) bejelentett csatlakozás (és a júniusi választásokon való indulás) egy önmagát jobbközép pártnak nevezett formációval valósul majd meg.

A három említett tényező alapján ha lesz Magyar Péternek saját pártja 2026-ra, akkor az a politikai centrumtól inkább jobbra fog "húzni" mint balra. A néppárti besorolódás is erre utal és a távolságtartás is Gyurcsányéktól. Persze felvetődik a kérdés: miért kerüli jelenleg az ideológiai elköteleződést a Magyar Péter körül szerveződő tábor? A válasz egyértelmű: amíg jobbról is és balról is tud szimpatizánsokat, leendő szavazókat maga mellé állítani, addig egyszerűen jobban jár, ha kerüli az effajta állásfoglalást.

Mikor és hogyan derülhet ki az új párt ideológiai és világnézeti hovatartozása? A válasz, hogy akkor, ha Magyar Péterék pártprogramot alkotnak illetve megnyilatkoznak bizonyos megosztó és neuralgikus kérdésekben. Hogy melyek ezek? Az adó-kérdések, segélyezés, szociális program, vállalkozói-szférát érintő program, másság elfogadása, EU-hoz való viszony, a Biden vagy Trump táborhoz való viszony (és persze a legválságosabb területek: oktatás, egészségügy amelyekkel nagy kérdés mit terveznek) ... stb.

Jelenleg az Európai Uniós és helyhatósági választásokon való minél jobb szereplés Magyar Péterék legfőbb rövidtávú célja és nagy kérdés, hogy milyen eredményt érnek majd el. Friss infók alapján a Tisztelet és Szabadság párthoz (Tisza Párt) csatlakozva mérettetik meg magukat. (Már ha valóban EZZEL a párttal engedélyezik az indulásukat [és egyáltalán ENGEDÉLYEZIK az indulásukat.) Ugyancsak fontos kérdés, hogy a 2026-os országgyűlési választásokra milyen jellegű saját pártot alapítanak (HA alapítanak). Mindkettő nagyon fontos információkat fog adni erről a most formálódó új politikai erőről.

[Nietzsche impresszum]

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr4618376861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2024.04.11. 21:43:02

Ha valaki képes lehet a fideszes hívők táborából szavazatok megszerzésére, az Magyar Péter. Már a március 15-i megmozduláson is látszódott, hogy a tömegben nacionalisták, konzik jól megfértek a hagyományos közép-ballal. Volt kokárda, nemzeti jelképek hada és a megszokott kör is. Ha a bizonytalanok egy részét behúzza a hagyományos ellenzéki tábor szavazóbázisának nagyobbik részével, akkor elérhet 2-3 millió szavazatot is. Azzal már kormányt válthat. Bár gyanús, hogy ebben az esetben a választás estéjén majd leáll egy időre az informatikai rendszer és esetleg lezárja a hidakat a fizetett balközép. Aztán új választást írnak ki, ami már a putyini recept szerinti lesz. Az öreg Vlagyimir tudja hogyan kell ezt csinálni.

Nietzsche__ 2024.04.12. 06:57:11

@Morpheus_: Mármint a fizetett b-közép zárhatja le a hidakat ha nem a fidesz győzne. :))) Kettőezerhat kettő pont nulla.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.12. 08:08:39

Én egész bisztosan Magyar Peti pártyára fogok szavazni, mert Peti lyól megaszonta, hogy nem kér a NER-ből kiugrottakból.

És mijen igaza va: NER-ből kiugrottnak - egész pontosssan kiakolbólítottnak - ott van ő.

Nietzsche__ 2024.04.12. 08:19:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A magad egyszerű módján de jól fogalmaztad meg a lényeget. Sokan csalódtak a NER-ben és a Fideszben, akik korábban rászavaztak (így magam is például). Őket képviseli Magyar Péter és azokat a jobboldaliakat, akik nem kérnek a régi ellenzékből de a maffiát leváltani akarják.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.12. 09:19:15

@Nietzsche__:

"A magad egyszerű módján"

Köszönöm az elismerést, de úgy tűnik, még így sem fogalmaztam elég egyszerűen, mert sikerült félreértened. ;)

Magyar Péter hosszú évekig a NER csecsén élősködött, tényleges munkával nem járó pozíciók után kapott mesés fizetést. Maga volt a mindenkori kormány nepotizmusának opportunista haszonélvezője - mert ugye nem gondolhatod komolyan, hogy ez csak a Fidesz-kormányokban dívott.

(Mellesleg gurultam a röhögéstől, amikor a minap egy fideszes politikus nagy komolyan kijelentette, hogy a Fidesz vezetése alatt kizárólag az alkalmasság és rátermettség szerint osztanak pozíciókat. ROTFL! Bár ha belegondolok, ilyen-olyan feügyelő bizottsági vagy igazgatótanácsi tagnak egy jól felöltöztetett kirakati baba is tökéletesen megfelelne.)

A lényeg az, hogy MP kb. annyira hiteles, mint amennyire Vásárhelyi János lenne gyermekjogi ombudsmannak.

Nietzsche__ 2024.04.12. 11:15:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ahogy a mondás tartja "farkast farkassal lehet legyőzni". Magyar Péter annyira hiteles, mint egy olyan ember, aki csalódott pártjában és tudja hogyn kell velük harcolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.12. 11:39:59

@Nietzsche__:

Vagyis a NER-lovagokat váltsa le egy olyan volt NER-lovag, aki nem meggyőződésből lépett ki, hanem kirúgták (a felesége csillagával az övé is leáldozott, minő véletlen egybeesés!), és ezért most bosszút áll.

Milyen érdekes, hogy amíg a NER haszonélvezője volt, addig nem zavarták a visszásságok, addig nem érdekelte a "haza sorsa".

Maximálisan hiteles ember.

Nietzsche__ 2024.04.12. 12:12:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A visszásságok sora maga a politika. Nincsenek már gáncstalan lovagok. Gyurcsán sem az. Vagy te ismersz feddhetetlen politikust? :)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.04.12. 13:01:24

@Nietzsche__:

Annak idején talán Pokorni az volt.

Visszatérve MP-hez, alapvetően vele sem az a bajom, hogy a NER haszonélvezője volt, majd beleharapott az őt már nem etető kézbe, hanem az, hogy tisztának hazudja magát. Az is vicces, hogy fő renegátként eleve elutasítja az esetlegesen később hozzá csatlakozni kívánó renegátokat, holott ő semmivel sem különb azoknál.

A politikában a tisztességtelenség elengedhetetlen tulajdonság, ezt az emberek általában elfogadják. A képmutatásra ez annyira nem áll.

Nietzsche__ 2024.04.12. 13:08:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Maga a világ képmutató amiben élünk. A NER haszonélvezői holdudvarában pedig ezrek (tízezrek) "haszonélvezői" a rendszernek.
süti beállítások módosítása