A Magyar Péter jelenség
2024. május 08. írta: Nietzsche__

A Magyar Péter jelenség

Másodszor írunk Magyar Péterről: első alkalommal a jobb-bal orientációjáról jelentettünk meg posztot április 10-én, amikor bejelentette csatlakozását a Tisza Párthoz [posztunk ezer feletti olvasottságát ezúton is köszönjük] most pedig a Magyar Péter nevéhez kötődő politikai szerepvállalás jellegéről szeretnénk írni.

magyar_peter_nietzsche.jpg

Magyar Péter Hajdúszoboszlón május 6-án. Forrás: www.hang.hu

A Magyar Péter "jelenség" több oldalról is megközelíthető gondolkodás- illetve magatartásforma a hazai politikai közegben. Az  egyik értelmezése a "messiás-várással" írható le, amikor a szavazók egy része (jelenleg nagyjából 1,5 millió ember [legalábbis az óvatos becslések szerint]) egy teljesen új politikai szereplőre vetíti ki elvárásait és felruházza őt azzal a képességgel, hogy mindezen elvárásokat képes is (illetve akarja is) teljesíteni. Teszi mindezt úgy, hogy valódi ígéretet nem kap erre vonatkozóan és szinte semmi nem is utal arra, hogy ez bekövetkezhet.

A Magyar Péter jelenség másik megközelítése az "ellenzék-büntetés" amikor a szavazó látványosan elfordul a régi ellenzéktől (elégedetlenként) és az új szereplőtől várja mindazt a hitelességet, ígéretet illetve szimpátiát, amit a régi pártoktól nem kapott meg.

Végül a dolog harmadik eleme az "újdonság-remélés" amikor azt hisszük, hogy az új politikai vezető friss politikai légkört, új politikai kultúrát és a korábbiaktól eltérő megközelítéseket hoz majd életünkbe, miközben nem követi el mindazokat a hibákat és hiteltelenségeket mint a megelőző évek politikusai.

A felsorolt három elem esszenciája ma Magyarországon az úgynevezett "Magyar Péter jelenség" mely megtestesíti az említett választói reményeket. A problémák viszont akkor is ott vannak, ha nem akarjuk azokat észrevenni:

Magyar Péter a Fidesz bizalmi köréhez tartozott korábban és NER működésével nem csupán egyetértett de annak hosszú éveken keresztül haszonélvezője is volt, mely ellen soha nem emelte fel a szavát, inkább aktívan támogatta. Ugyancsak aggasztó, hogy Magyar Péter mögött egyelőre nem áll valódi csapat és nem tudni, hogy milyen emberek, szakértők, szakpolitikusok vagy tanácsadók fogják működtetni pártját (és rendszerét ha valóban hatalomra kerülne).

Gond az is, hogy politikai orientációja jelenleg egy katyvasz, melyben jobb és baloldali elemek keveredése a jellemző, de amiből leginkább egy erős nemzeti-populista irányvonal kezd kibontakozni amolyan Fidesz kettő pont nulla reláció, csak éppen Orbán nélkül. (Reméljük.) Végül a külpolitikai megnyilatkozásai is aggodalomra adnak okot, hiszen Európa ellenes és orosz-párti retorikai elemeket hallhatunk tőle (egyre többet) ami azt jelenti, hogy folytatni akarja az orbáni utat, vagyis szembefordul a nyugati világgal és a nyugati értékrenddel, miközben a keleti nyitást folytat és kínai, orosz, ázsiai kapcsolatokat épít ki. (Talán mind közül ez a legaggasztóbb vele kapcsolatban.)

Június 9-ig biztosan sok tekintetben színesedik majd a Magyar Péter körüli politikai pólus ismerete, ám egyelőre nagyon erős biankónak tűnik, mindent egy lapra téve mögé állni. Növekvő támogatottsága viszont egyértelmű üzenet a mai politikai szereplők felé: új megoldásokat és politikai nyelvezetet vár az ország egyre jelentősebb része.

nietzsche_also_uj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nietzsche.blog.hu/api/trackback/id/tr2718399265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása